Linia telefonică de urgență:
00972 37770544
Pentru situații excepționale – accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepții.
La acest număr nu se fac programări și nu se oferă informații de ordin consular.Privatization

Centrul de Apel

E-services Registru Chamber

Adresa Ambasadei:
Str. Rembrand 38,
Tel Aviv 64045, Israel

Tel.: +972-3-5231000
Fax: +972-3-5233000

E-mail: tel-aviv@mfa.gov.md

Ştiri din Moldova

Tudor Ulianovschi:„Atragerea investițiilor japoneze reprezintă una din prioritățile diplomației economice naționale în Asia”

Tudor Ulianovschi:„Atragerea investițiilor japoneze reprezintă una din prioritățile diplomației economice naționale în Asia”
3 iulie, Chișinău – Intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-nipone, prezentarea  climatului investițional al Republicii Moldova și modalitățile de consolidare a contactelor pe filiera diplomației economice au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu managementul Federației oamenilor de afaceri din Japonia (Keidanren), precum și în cadrul vizitei la fabrica companiei Kubota din localitatea Tsukuba, prefectura Ibaraki.

În cadrul întrevederii cu directorul executiv al Federației oamenilor de afaceri din Japonia, Katsunori Nemoto, șeful diplomației moldovene a reiterat interesul autorităților de la Chișinău în amplificarea colaborării eficiente și reciproc avantajoase cu investitorii japonezi. Ministrul Tudor Ulianovschi a comunicat interlocutorilor despre elaborarea de către autoritățile competente a proiectului de acord între două state privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Directorul executiv al Keidanren a salutat vizita la Tokyo a demnitarului moldovean, care, în opinia lui, oferă prilej pentru analiza posibilităților concrete de extindere a relațiilor economice bilaterale.

Urmare a discuțiilor purtate a fost prezentată oferta investițională a Republicii Moldova, care include indicatorii macroeconomici, facilitățile fiscale ale rezidenților zonelor economice libere, istoriile de succes ale investitorilor din străinătate, etc. În context, s-a convenit asupra organizării în perioada imediat următoare a unui eveniment cu participarea oamenilor de afaceri din cele două țări.

Acțiunile pe filiera diplomației economice au fost continuate prin efectuarea unei vizite de documentare la uzina companiei „Kubota” din localitatea Tsukuba, prefectura Ibaraki, specializată în producerea tehnicii și utilajelor agricole. Reprezentanții companiei au realizat o prezentare a profilului complexului de producere și particularitățile tehnicii agricole asamblate.

Compania „Kubota” a fost selectată prin licitație pentru asamblarea unui număr de 106 tractoare pentru necesitățile fermierilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”.

Notă: Volumul comerțului Republicii Moldova cu Japonia a înregistrat în anul 2017 suma de circa 38,5 milioane de dolari SUA, în creștere cu 33% comparativ cu anul 2016.